Ayçiçeği Yetiştiriciliği

Ayçiçeği Alem : Plantae (Bitkiler)
Ayçiçeği Bölüm : Magnoliophyta veya Angiosperms(Kapal? tohumlular)
Ayçiçeği Sınıf : Magnoliopsida (?ki çnekliler)
Ayçiçeği Takım : Asterales
Ayçiçeği Familya : Asteraceae (Papatyagiller)
Ayçiçeği altfamilya : Asteroideae
Ayçiçeği oymak : Heliantheae
Ayçiçeği Cins : Helianthus
Ayçiçeği Alt_Cins :
Ayçiçeği Tür: H. annuus
Ayçiçeği İkili Adı: Helianthus annuus
Ayçiçeği Diğer adı:
Ayçiçeği Bitkisi İzleme Sayısı:27326

Mahsul ve Hastalık ve Zararlı Detayları


*Ayçiçeğinde Ruhsatlı FUNGİSİTLER için tıklayın >>>
*Ayçiçeğinde Ruhsatlı HERBİSİTLER için tıklayın >>>
*Ayçiçeğinde Ruhsatlı İNSEKTİSİTLER için tıklayın >>>

Bitki koruma ürünleri kullanırken mutlaka etiket üzerinde yazılan uyarılara dikkate alınız. Bitki koruma ürünleri İnsan ve hayvan sağlığı için Zehirlidir.

İlaçSınıfı ve etken madde Zararlı organizma ve İlaçlama dönemi Dozu ve Uyarılar
HERBİSİTLER
455 g/l Pendimethalin
Bülbülotu = Ergele hardalı
Ekim öncesi yada Çıkış Öncesi
Çıkış öncesi veya çıkış sonrası
500 ml / da
HERBİSİTLER
455 g/l Pendimethalin
Çayır salkım otu
Ekim öncesi yada Çıkış Öncesi
Çıkış öncesi veya çıkış sonrası
500 ml / da
HERBİSİTLER
455 g/l Pendimethalin
Çobançantası
Ekim öncesi yada Çıkış Öncesi
Çıkış öncesi veya çıkış sonrası
500 ml / da
HERBİSİTLER
600 g/l Aclonifen
Şahtere = Hakiki şahtere
Çıkış Sonrası
yabancı ot 2-4 yapraklı genç dönemlerinde
100 ml/da
HERBİSİTLER
600 g/l Aclonifen
Tavşanbıyığı = Salkım Otu
Çıkış Sonrası
yabancı ot 2-4 yapraklı genç dönemlerinde
100 ml/da
HERBİSİTLER
50 g/l Quizalofop-P-ethyl + 38 g/l Imazamox
Adi yavşan otu
Ekiminden sonra,Çıkış Öncesi
yabancı otlar çıkmadan önce
100 ml/da
HERBİSİTLER
50 g/l Quizalofop-P-ethyl + 38 g/l Imazamox
Bambul otu
Ekiminden sonra,Çıkış Öncesi
yabancı otlar çıkmadan önce
100 ml/da
HERBİSİTLER
50 g/l Quizalofop-P-ethyl + 38 g/l Imazamox
Çatalotu
Ekiminden sonra,Çıkış Öncesi
yabancı otlar çıkmadan önce
100 ml/da
HERBİSİTLER
50 g/l Quizalofop-P-ethyl + 38 g/l Imazamox
Domuz pıtrağı türleri
Ekiminden sonra,Çıkış Öncesi
yabancı otlar çıkmadan önce
100 ml/da
HERBİSİTLER
50 g/l Quizalofop-P-ethyl + 38 g/l Imazamox
Eşek marulu
Ekiminden sonra,Çıkış Öncesi
yabancı otlar çıkmadan önce
100 ml/da

Ayçiçeğinde Tescilli Çeşitler 10 Adet

Sanay (Nx 10797)-AYÇİÇEĞİ Çeşidi

Sanay (Nx 10797)

Ege Güneşi-AYÇİÇEĞİ Çeşidi

Ege Güneşi

RT5118-AYÇİÇEĞİ HATTI Çeşidi

RT5118

7PWWB08A-AYÇİÇEĞİ HATTI Çeşidi

7PWWB08A

MAS_850B-AYÇİÇEĞİ Çeşidi

MAS_850B

FS73070-AYÇİÇEĞİ HATTI Çeşidi

FS73070

RT7515-AYÇİÇEĞİ HATTI Çeşidi

RT7515

TRI5564R-AYÇİÇEĞİ HATTI Çeşidi

TRI5564R

LG 50635CLP-AYÇİÇEĞİ Çeşidi

LG 50635CLP

LG50511 CLP-AYÇİÇEĞİ Çeşidi

LG50511 CLP

Ayçiçeğinde Tescilli Çeşitler Devamı >>>

Ayçiçeğinde Sorun Olan Hastalıklar 10 Adet

Ayçiçeği mildiyösü Plasmopara halstedii=Plasmopara helianthii

Ayçiçeğinde Sorun Olan Hastalıklar Devamı >>>

Ayçiçeğinde Sorun Olan Zararlılar 10 Adet

Yeşilkurt (Helicoverpa armigera)

Çayır tırtılı Loxostege sticticalis

Ayçiçeğinde Sorun Olan Zararlılar Devamı >>>

Tarihi:

AYÇİÇEĞİNİN  TAHRİÇESİ  ve  ORJİNİ  

            İlk kaynaklar ayçiçeği bitkisinin köklerinin PERU olduğunu göstermektedir.Bununla birlikte yakın zamanda yapılan araştırmalar ayçiçeğinin muhtemelen Meksikanın kuzeyinden ve kuzeybatı Amerikadan gelmiş olabileceğini göstermektedir.Ayçiçeğinin avrupaya nasıl getirildiği konusundaki görüş ve fikirler farklıdır.Bazı otoriteler İspanyolların bazı otoritelerde İngiliz ve Fransızların geriye dönüşlerinde getirdikleri bitkilerin tohumları olduğunu kabul eder.

        

         Kuzey Amerikanın keşfinden önce ayçiçeği bitkisinin ürünleri doğal bir yiyecek gibi kullanılıyordu.Birçok yerlinin ifadelerine göre bitkinin besin değeri biliniyordu ama danelerinden nasıl yağ çıkarabileceklerini bilmiyorlardı.Otoritelerden öğrenildiğine göre bir grup yerlinin  ayçiçeğinin tabla ve köklerinin tıbbi amaçlarla kullandığını danelerinden nasıl yağ çıkarıldığını bildikleri halde onu besin maddesi olarak değilde saçlarını ve derilerini yağlamada kullandıklarını  belirtmişlerdir.

 

         Kaynaklar ayçiçeğinin 250 yıl öncesine kadar Avrupada süsbitkisi olarak ekildiğini göstermektedir.Ayçiçeği yağı 1716 yılından önce endüsttiriel amaçlar için hammadde kaynağı olarak boya sanayii ve tabaklamada kullanılmıştır.Patentide İngiliz BUMYAN’a aittir.Gerçekte ayçiçeği bitkisi ancak 16. Yüzyıl ortalarında avrupa içlerine tanıtılabilmiştir.Diğer taraftan Rusyada bir tarım ürünü olarak ekilebilmesi için ikibuçuk yüzyıl geçmesi gerekmiştir.Bunu müteakip ayçiçeği tarımı Güney Doğu Avrupaya değin hızla yayılmış 20. Yüzyılın ilk on yılına kadarda ekiliş alanı olarak 1.000.000 hektar olarak tarım altına alınmıştır.

 

         Fakat ikinci dünya savaşından sonra ayçiçeğinin ekonomik önemi bütün dünyaca fark ve kabul edilmiştir.Bunun ardından yağ oranı yüksek,yemeklik kalitesi ve rafinerisi iyi,besleyici değeri olan kaliteli yağ için fiziksel ve kiyasal amaçlı çalışmalar yapılmıştır.

 

         Toplam bitkisel yağ üretimi 1960 yılında 18.000.000 ton iken,1979 yılında 29.900.000 tona çıkmıştır.Buda %66 oranında bir yağ üretimi artışı demektir.Fakat bu zaman içersinde hayvansal yağ üretimi artışı ancak %25 oranında yükselme gösterbilmiştir.

 

         Şuanda ayçiçeği yağı dünyadaki bitkisel yağ üretiminin %16-18 ni karşılar.1965 te ayçiçeği yağ üretimi,pamuk yağı üretimini,1967 yılındaki yağ üretimiylede yer fıstığı yağ üretimini geçmiştir.Bugün ayçiçeği bitkisel yağ üretimi kaynağı bakımından Soya fasulyesinden sonra dünyada 2.sırada gelir. 

 

            Ülkemizde  de ayçiçeği üretimi yaklaşık  50-60 yıldan beri yapılmakta olup.Bulgaristan göçmenleri tarafından getirilen ayçiçeği,özellikle Trakya bölgesindeki yağ ihtiyacını karşılamak amacıyle 1949-50 yıllarından sonra süratle yayılmaya başlamış ve belirli iniş çıkışlardan sonra ülkemiz 1980 yılı istatistiklerine göre dünya yağ üretiminde 5. Sıraya yükselmiştir.

         Ayçiçeğinin asıl ürünü yağdır.Ayçiçeğinden elde edilen yağ sıvı yemeklik yağı olarak hemde margarin yağı olarak büyük değer taşımaktadır. Ayrıca yağı çıkarıldıktan sonra geri kalan küspeside ortalama %30-40 oranında protein içermesi nedeniyle çok değerli bir hayvan yemidir.Sapı sellüloz sanayiinde,çiçeği tıpta,kabuğu ise boya sanayiinde kullanılmaktadır.

Toprak:

Ekim:

Ekolojik:

Fayda:

Gübreleme:

Kalite:

Verim Hasat