Şeker pancarı Alem : Plantae (Bitkiler)
Şeker pancarı Bölüm : Magnoliophyta veya Angiosperms(Kapalı tohumlular)
Şeker pancarı Sınıf : Magnoliopsida (İki çnekliler)
Şeker pancarı Takım : caryophyllales
Şeker pancarı Familya : Amaranthaceae Ispanakgiller
Şeker pancarı altfamilya :
Şeker pancarı oymak :
Şeker pancarı Cins : beta
Şeker pancarı Alt_Cins :
Şeker pancarı Tür: B. vulgaris
Şeker pancarı İkili Adı: Beta vulgaris var.saccharifera
Şeker pancarı Diğer adı:
Şeker pancarı Bitkisi İzleme Sayısı:25784
Bitki koruma ürünleri kullanırken mutlaka etiket üzerinde yazılan uyarılara dikkate alınız. Bitki koruma ürünleri İnsan ve hayvan sağlığı için Zehirlidir.
İlaçSınıfı ve etken madde | Zararlı organizma ve İlaçlama dönemi | Dozu ve Uyarılar |
---|---|---|
HERBİSİTLER 571 g/l Metamitron + 71 g/l Quinmerac |
Yapışkan Otu Çıkış öncesi |
350 ml/da |
HERBİSİTLER 571 g/l Metamitron + 71 g/l Quinmerac |
Kırmızı Çiçekli Ballıbaba Çıkış öncesi |
350 ml/da |
FUNGİSİTLER 100 g/l Azoxystrobin + 80 g/l Tetraconazole |
Yaprak leke hastalığı |
125 ml/da |
HERBİSİTLER 126 g/l Ethofumesate + 63 g/l Phenmedipham + 21 g/l Desmedipham |
Darıcan = darıca otu Çıkış sonrası 4-5 yapraklı (1-2 kardeşli) olduğu devre |
150 ml / da |
HERBİSİTLER 126 g/l Ethofumesate + 63 g/l Phenmedipham + 21 g/l Desmedipham |
Deli Kısır Yabani Yulaf Çıkış sonrası 4-5 yapraklı (1-2 kardeşli) olduğu devre |
100 ml / da |
HERBİSİTLER 126 g/l Ethofumesate + 63 g/l Phenmedipham + 21 g/l Desmedipham |
Kendi Gelen Buğday Çıkış sonrası 4-5 yapraklı (1-2 kardeşli) olduğu devre |
100 ml / da |
HERBİSİTLER 126 g/l Ethofumesate + 63 g/l Phenmedipham + 21 g/l Desmedipham |
Kısır Yabani Yulaf Çıkış sonrası 4-5 yapraklı (1-2 kardeşli) olduğu devre |
100 ml / da |
HERBİSİTLER 126 g/l Ethofumesate + 63 g/l Phenmedipham + 21 g/l Desmedipham |
Tilkikuyruğu Çıkış sonrası 4-5 yapraklı (1-2 kardeşli) olduğu devre |
100 ml / da |
HERBİSİTLER 80 g/l Phenmedipham + 80 g/l Desmedipham |
Kolza Çıkış sonrası 2-4 yapraklı olduğu dönem ve sonrası yabancı otların Çıkışından sonra |
3 gr/da Uygulama sırasında bitki iyice ıslatılmalıdır. Dekara uygulanacak su miktarı 20-40 litredir. Yağmurdan veya çiğden ıslak yabani otlara uygulanmamalıdır. Püskürtmeden sonra 6 saat boyunca yağmur olmamalıdır. |
HERBİSİTLER 80 g/l Phenmedipham + 80 g/l Desmedipham |
Yavşan otu Horasan Çıkış sonrası 2-4 yapraklı olduğu dönem ve sonrası yabancı otların Çıkışından sonra |
3 gr/da Uygulama sırasında bitki iyice ıslatılmalıdır. Dekara uygulanacak su miktarı 20-40 ldir. Yağmurdan veya çiğden ıslak yabani otlara uygulanmamalıdır. Püskürtmeden sonra 6 saat boyunca yağmur olmamalıdır. |
Şeker pancarında Tescilli Çeşitler 10 Adet
Türkşeker 2053-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Türkşeker 2023-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Bombus-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Bts 4905 N-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Viola KWS-ŞEKERPANCARI Çeşidi
BTS1730-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Rocky-ŞEKERPANCARI Çeşidi
BTS_Smart_3525-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Marino-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Idaho-ŞEKERPANCARI Çeşidi
Şeker pancarında Sorun Olan Hastalıklar 10 Adet
Şeker pancarında Sorun Olan Zararlılar 10 Adet
Şeker pancarında Sorun Olan Yabancı Otlar 10 Adet
Tarihi: 16. yüzyılda Fransız bilim insanı Olivier de Serres, (kırmızı) pancardan şeker şurubu hazırlama sürecini keşfetti. Şöyle yazdı: "Pancar, kaynatıldığında, kırmızı renginden dolayı bakıldığında güzel görünen, şeker şurubuna benzer bir meyve suyu verir" (1575). Kristalize şeker kamışı zaten mevcut olduğundan ve daha iyi bir tada sahip olduğundan, bu süreç popüler olmadı. Modern şeker pancarı, Prusya Kralı Büyük Frederick'in şeker çıkarma süreçlerini geliştirmek için deneylere destek sağladığı 18. yüzyılın ortalarındaki Silezya'ya kadar uzanır. 1747'de, Berlin Bilim Akademisi'nde fizik profesörü olan Andreas Sigismund Marggraf, pancardan şekeri izole etti ve bunları %1,3-1,6 konsantrasyonlarda buldu. Ayrıca pancardan çıkarılabilen şekerin, kamıştan üretilenle aynı olduğunu gösterdi. Şeker için bu bitkisel kaynakların en iyisinin beyaz pancar olduğunu buldu. Marggraf'ın pancardan şekeri izole etmedeki başarısına rağmen, bu ticari şeker üretimine yol açmadı. Marggraf'ın öğrencisi ve halefi Franz Karl Achard, 1786'da Berlin yakınlarındaki Kaulsdorf'ta şeker pancarı bitki ıslahına başladı . Achard, şeker içeriği açısından 23 pancar çeşidini değerlendirerek bitki ıslahına başladı. Sonunda, günümüz Almanya'sının Saksonya-Anhalt bölgesindeki Halberstadt'tan yerel bir suş seçti. Moritz Baron von Koppy ve oğlu, bu suştan beyaz, konik yumrular seçtiler. Seçim, beyaz Silezya şeker pancarı anlamına gelen weiße schlesische Zuckerrübe olarak adlandırıldı. Yaklaşık 1800'de, bu çeşit (kuru) ağırlıkça yaklaşık %5-6 sakaroz içeriyordu. Tüm modern şeker pancarlarının atası olacaktı. Bitki ıslah süreci o zamandan beri devam etti ve modern çeşitlerde yaklaşık %18'lik bir sakaroz içeriğine yol açtı. Franz Karl Achard, 1801'de Silezya'daki Kunern'de (şimdiki Konary, Polonya) dünyanın ilk pancar şekeri fabrikasını açtı. Pancardan şeker üretme fikri kısa sürede Fransa'ya geldi ve buradan Avrupa şeker pancarı endüstrisi hızla genişledi. 1840'a gelindiğinde, dünyadaki şekerin yaklaşık %5'i şeker pancarından elde ediliyordu ve 1880'de bu sayı on kattan fazla artarak %50'nin üzerine çıktı. Kuzey Amerika'da ilk ticari üretim 1879'da Kaliforniya'daki Alvarado'daki bir çiftlikte başladı . Şeker pancarı, Şili'ye 1850 civarında Alman yerleşimciler tarafından getirildi.[4]
Toprak:
Şeker pancarı derin köklenen bir bitkidir. Derin, gevşetilmiş toprak ister. Aksi olunca kök çatallanmaları olur, büyüyüp gelişemez ve kök verimi düşer. Sürüm mutlaka sonbaharda yapılmalıdır. Sürümde en fazla aşağıdaki çiğ toprak katına kadar inilmelidir. Tarlada pulluk tabanı oluşumunu önlemek için sürümden önce 2 -3 yılda bir dip kazan çekilmelidir. Sürüm esnasında engebe ve sırtlar oluşmayacak şekilde sürüm yapılmalı sürülmemiş alan bırakılmamalı, sürümde tarla yüzeyinin düzgün olması sağlanmalıdır.
Ekim:
Şeker pancarı tarımında ekim zamanı, arıtılmış şeker varlığını ve kök verimini etkiler. Ekim zamanı geciktirilirse pancarın yetişme süresi kısalır, olgunlaşması gecikir, gübrelerden beklenen randıman alınamaz. Hastalık ve haşerelere karşı bitkilerin direnci azalır. Bu nedenlerden dolayı şeker pancarının uygun zamanda ekilmesi çok önemlidir.
Uzun yıllar sıcaklık ortalamalarına göre 30 – 35 yılda, 1 yıl içinde 2 – 3 defa görülen geç donların yol açtığı %15 – 20 oranlarında yapılan mükerrer ekimlerin korkusu ile ekim zamanını geciktirmek genelde kazanç yerine zarar da verebilir. Şeker pancarı tohumları 4 – 5 oC’ de intaş eder. Ekime başlama zamanı 0- 5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5 – 7 OC’yi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır.
Şeker pancarı tarımında toprak, arıtılmış şeker varlığını % 20 – 22 oranında etkiler. Derin kök salan bir bitki olarak, kaymak ve kabuk bağlamayan, taban suyu seviyesi 1,0 m. den yakın olmayan, iyi havalanan, derin yapılı, iyi su tutan, toprak asitliliğini nötre yakın (PH 6,5 – 7,5) olduğu topraklarda yüksek verim alınmaktadır.
Ekolojik:
Türkiye de genelde ekime başlama zamanları,
Şeker Pancarı Yapısı ve Özellikleri
Şeker Pancarının Yapısı Şeker pancarı iki yıllık bir bitkidir. Birinci yılda kök ve yaprakları teşekkül eder, ikinci yıl ise çiçek açarak tohum verir. Şeker pancarının kök kısmından su ve kuru maddeden ibarettir. İlklim ve beslenme şartlarına ekilen pancar çeşidine bağlı olarak kökte %20-26 ve taze yapraklarda ise %11-19 oranında kuru madde mevcuttur. Bu kuru maddenin büyük bir kısmı da şekerdir.
|
Fayda:
Pancar: Şeker pancarı ve kırmızı pancar en çok tüketilen türleridir. A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Şifa amacıyla kullanılan kırmızı pancardır.
Pancarın Faydaları: Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır. Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
Pancar Nasıl Kullanılır? Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır. Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedavi amacıyla da kullanılır. Kırmız pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır. Şeker hastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.
Gübreleme:
Şeker pancarının beslenmesinde azot (N), fosfor (P2O5) ve potasyum (K2O) önemlidir. Bitkiler hasada kadar kök ve yaprakları ile birlikte topraktan yüksek miktarda azot, fosfor ve potasyum kaldırır. Bundan dolayı tarladaki verimliliğin korunabilmesi için toprak ve bitkinin bu ana besin maddeleri ile desteklenmesi gereklidir. Toprakta bitki besin maddesi analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması en doğru yoldur. Ancak şeker pancarında 6 ton/da kök verimi beklendiğinde verilecek olan besin maddeleri,
N = 20-25 kg N/da
P = 15-20 kg P2O5 /da
K = 12-15 kg K2O /da şeklinde verilmelidir.
Azot gübresi iki aşamada verilir. Öngörülen azotun yarısı tohum yatağı hazırlamadan önce tırmık altına diğer yarısı da baş gübresi olarak en geç son ot çapası altına verilmelidir. Fosfor toprakta hareketsiz olduğu için, gübrenin ana kök bölgesi derinliğinde toprağa karıştırılması gereklidir. Ayrıca fidenin veya pancarın tohumdan ilk çıkısı sırasında ve sonrasında ilk büyüme ve gelişmenin hızlanmasında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle fosfor gübresinin 2/3’ü sonbaharda sürümde taban gübresi olarak pulluk altına, 1/3 ‘ü ise ilkbaharda tohum yatağı hazırlığında azot gübresi ile beraber verilmelidir. Potasyumlu gübreler de bitkilerin yüksek oranda faydalanabilmesi için sonbaharda taban gübresi olarak ön görülen miktarın tamamı pulluk altına verilmelidir.
Şeker pancarı tarımında Çinko ve Bor elementlerinin kullanımı da çok önemlidir. Pancarın genç döneminde sulama esnasında yapraktan verilmesi pancar kalitesini ve verimini iyi yönde etkiler.
Kalite:
Kalite:
Şeker pancarında kalite deyince, şeker pancarının teknolojik değeri, yani şeker varlığı ve şekerin elde edilebilirliği, akla gelir.
Pancar tarımın da gaye birim alanda en yüksek seviyede şekeri en ekonomik şekilde üretmek olduğuna göre, şeker pancarının kalitesi, hem pancar üreticileri, hem de şeker şirketleri yönünden çok önemlidir.
Şeker pancarı su ihtiyacını fazla olan bir bitkidir. Ekimden hasat dönemine kadar belirli aralık ve miktarlarda suya ihtiyaç duyulmaktadır.
Pancar ihtiyacı
Ekimden sonra yağış alınmaması ve toprağın tavını kaydetmesi halinde intaş sulaması yapılmalıdır.
Pancarın gelişme döneminde sulama Haziran sonu ile Eylül ortalarına kadar yapılmaktadır. Sulamaya başlamadan önce pancar yapraklarındaki solma yakından takip edilmelidir. Öğle sıcağında solan yapraklarda, akşam üzeri solgunluk devam ediyorsa hemen sulamaya başlanması gereklidir. Zamansız verilen su ile, ihtiyaçtan az ve fazla verilen su, pancarın normal gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Toprak muayenesi ve pancarın gözlenmesi suretiyle sulama zamanını en iyi şekilde tesbit etmek gerekir. Sulama sayısı bitkilerdeki gelişmeye ve yağış durumuna bağlı olarak 4-6 defa olmaktadır.
Pancarın hasatından belirli bir süre önce yapılan sulama ile toprak tavlı durumuna getirilir, hasat kolaylaşır ve kök kırılmaları önlemiş olur.
Tarlaya suyun verilme şeklini ifade eden sulama metotları ülkemizde iki ana grupta toplanmaktadır.
Salma sulamada, sulama masrafı düşüktür. Ancak çok fazla su gerektirir ve yağmurlama sulamaya göre etkisi az olur. Salma sulama ile sulanan tarlaların çoraklaşmasını önlenmesi için drenajlarının yapılmış olması gerekir.
Yağmurlama sulamada sulama masraflı görünse de, toprak erozyonuna sebep olmadığı, tesviyesi yapılmayan tarlalarda bile yeknesak bir bitki gelişimi ve verim artışı sağlandığından tavsiye edilen bir metottur. Son yıllarda akaryakıt fiyatlarında hızlı artış sonucu elektrik enerjisi ile yapılan yağmurlamada artışlar olmaktadır.
Hangi sulama metodu olursa olsun, şeker pancarı sulamasında aşırı veya yetersiz sulamada kaçınılması en önemli husustur. Çünkü aşırı sulama, kaynak israfı yanında, kök çürüklüğü ile bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Yetersiz sulamada ise bitki gelişmesini yeterince tamamlayamadığından ortaya önemli verim kayıpları çıkmaktadır.
Yer altı kuyularından sondajla çıkarılan sular, tahlil ettirilip, sulamaya uygun olduğunu bildiren rapor alınmasında pancar sulamasında kullanılmalıdır.
Geleneksel olarak el ile sökümde hasat, söküm, baş kesimi, toprağın temizlenmesi ve taşıma aracına yükleme şeklinde olur. Makineli hasat ise giderek yaygınlaşmaktadır. Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasiteleri, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül – 10 Ekim arasında yapılır.
Verim:
Verim bilim alandan elde edilen ürün miktarıdır. Şeker pancarından ton / dekar olarak ifade edilir.
Avrupa ülkelerinde bir dekardan elde edilen verim ortalama 5-6 ton seviyesinde olmasına rağmen ülkemizde 3,5 ton civarındadır. Aradaki bu fark iklimlerdeki farklılığın yanında, toprak işlemeden hasat dönemine kadar, pancar tarıma için yapılan işlemlerin farklılığından kaynaklanmaktadır. Çünkü toprak işleme ve tohum yatağı hazırlığı, her türlü bakım işleri, hastalık ve zararlılar, verime ve kaliteye büyük ölçüde etki etmektedir.
Şeker pancarı tarımında tarla hazırlığı ve bakım işlerine itina gösterilmesi ve yabancı ot mücadelesinin gerektiği şekilde yapılması halinde, pancar veriminin artırılmasında büyük mesafeler kat edilecektir.